ITSM - Helpdesk Verksamhetsnytta

Utmaningar och fallgropar med CMDB

Under det tredje och sista avsnittet av vår TechTalk serie om CMDB (configuration management database) pratar vi om vilka fallgropar och utmaningar som verksamheter kan hamna i. Gäst även denna gång är Linn Leneklint, IT-chef på Basalt som delar med sig av sina erfarenheter från att praktiskt ha infört CMDB framgångsrikt.

Tidigare delar i denna bloggserie:

Vanliga fallgropar som du kan råka ut för med CMDB

  • Slarva med planeringen – en god planering är A och O.
  • Börjar för stort, tröttnar längst vägen.
  • Har ingen dedikerad plan för införandet eller hur arbetet senare ska hållas efter.
  • Nyckelpersoner blir ett farligt beroende. Tänk på att sprida kunskapen i organisationen.
  • Organisationen väljer att införa CMDB, men anpassar inte sina befintliga processer. Strunta inte i detta, utan lägg lite tid och energi på detta så ni verkligen får effekt av er CMDB.
  • Organisationen inför CMDB, men ingen har kunskap kring det. Viktigt att utbilda alla som ska arbeta med den. Både de som ska delta i implementationen, men även dem som ska arbeta med den efter införandet.

Jag vet att vi nämnt det i tidigare TechTalk och betonat vikten av att genomföra en grundlig planering innan införandet. Men vi har inte pratat om den plan man måste ha efter ett införande. En plan för hur man ska arbeta in CMDB som en naturlig del i organisationen, skapa acceptans, bemanna rollerna. Få in den som en naturlig del i arbetet. Detta ska man inte glömma bort under tidens gång.

Vilka utmaningar kan du se med CMDB?

  • Börja lagom, även om det är roligt och spännande – bli inte för kaxiga och ta er vatten över huvudet
  • Anpassa er specifikt till organisationen, lägg er på rätt detaljnivå som är bra för er.
  • Ha kul längst vägen!

Se eller lyssna på CMDB TechTalk

 

Lyssna på pod här eller på Apple Music, Spotify mm:

 

Vi hoppas denna TechTalk- och bloggserie har varit av värde för er som antingen står i startgroparna med ert införande eller för er som är mitt uppe i att kontinuerligt underhålla er CMDB. Tveka inte på att höra av er till oss om ni har frågor eller funderingar på ämnet.

CMDB guide från teori till praktik

Har du inte redan läst e-boken som Linn Leneklint skrivit bör du ladda ner den. Den ger dig kunskap, tips och idéer som du kan applicera i ditt CMDB-projekt, från teori till praktiskt tillämpning. Du får även ta del av hur Basalt införde sin CMDB i ServiceDesk Plus.

 

Linn Leneklint

Gästbloggare: Linn är IT-chef på Basalt AB. Hon har ett brinnande intresse för ITIL och på vår blogg delar hon med sig av sin kunskap och erfarenheter.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!