IT-säkerhet Nätverk och server (ITOM) Verksamhetsnytta

Varför behövs IP address Management (IPAM)?

 

Vi lever i en ”IP-beroende” värld och explosionen av enheter såsom smartphones, laptops, tablets och andra enheter på arbetsplatsen har gjort dagens företagsnätverk mer dynamiska och komplexa. Om en organisation inte har de rätta verktygen på plats kan hanteringen av nätverket utvecklas till en mardröm. Nätverket måste vara tillförlitlig, säkert och väl underhållet. För att lyckas måste man ha bra verktyg och kontroll på sina IP-adresser.  

Vad är IP address management (IPAM)?

Man bör tolka en IP-adress som en inventarie inom organisationen. Precis som vilken inventarie som helst måste den hanteras på rätt sätt. Tyvärr slarvas här en hel del och det innebär inte bara problem med IP-adresskonflikter utan kan även bli en säkerhetsrisk då adresser kan hamna i fel händer och utnyttjas för intrång. IPAM hänvisar till en ”IT-disciplin” som huvudsakligen innebär revision, övervakning och centraliserad hantering av IP-adresser och sub-nät. Att ersätta kalkylblad eller andra dokument med en programvara är att föredra då spårbarhet och översikt, men kanske främst automatisering, förbättras markant.

Varför är IPAM viktigt?

Att inte ta ett ordentligt grepp om IP-adress hanteringen kan leda till katastrofala följder. Även små organisationer måste hitta ett sätt att hålla reda på sin IP-adresser. IP-adresser är kritiska resurser som måste hanteras varsamt om nätverket ska fungera effektivt.

Fem anledningar till varför IPAM är viktigt både för stora och små företag:

 • Snabbare tillgång till detaljerad information
  Med IPAM kan administratörer spåra viktiga inventarier, eliminera nätverksfel och konflikter samt garantera nätverkssäkerhet genom att utnyttja detaljerade rapporter.
 • Förbättrad nätverkssäkerhet
  Genom att säkerställa att IP-adresser används och tilldelats till rätt enheter kan administratörer identifiera säkerhetsöverträdelser och missbruk av externa eller interna användare.
 • Compliance
  Till exempel kan det vara ett krav att er organisation måste skapa detaljerade rapporter från loggar över vilka användare eller enheter som har tillgång till en viss IP-adress under en viss tidsperiod, detta för att möta SOX.
 • Förhindra IP-adress duplicering
  När två enheter tilldelas samma IP-adress uppstår en konflikt som resulterar att ingen av enheterna kan ansluta förrän konflikten är löst. Med IPAM kan sådana konflikter förhindras.
 • Subnät/IP-address Recovering
  Att återanvända IP-adresser är viktigt. Det kan dock vara ganska svårt att fastställa om hela subnät används för närvarande eller inte.

Letar du efter ett verktyg för skanning av IP-adresser ger vi dig här dig fem tips på vad du ska tänka på.

  

Erik Tjärnkvist

Erik brinner för affärsutveckling, försäljning och ledarskap. Skriver om lösningar och utmaningar både från ett tekniskt och affärsstrategiskt perspektiv som ni som organisation står inför.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!