Nätverk och server (ITOM) Teknik

5 nyckelfunktioner att kontrollera innan du väljer en IP-skanner

IP-skannrar hjälper nätverksadministratörer att få fullständig insikt i deras hanterade IP-adresser, från att kontrollera en IP-status till att borra ner till nätverksattributen för den MAC den är associerad med. Som ett bra verktyg för att effektivt hantera nätverkets adressutrymme och för att säkerställa oavbruten nätverksanslutning, spelar IP-skannrar en oumbärlig roll i nätverkshanteringen. Detta gör det avgörande för dig att välja en IP-skanner som är pålitlig och effektiv.

Det finns många alternativ att välja mellan på marknaden för IP-skanner. Hur väljer du den IP-skanner som fungerar bäst för dig? För att hjälpa dig att göra rätt val har vi tagit fram en lista med fem nyckelfunktioner som du bör kontrollera innan du väljer en IP-skanner för ditt nätverk.

1. Nätverkskompatibilitet: Kan den hantera din komplexa IT-infrastruktur?

Det är ingen nyhet att nätverk har vuxit ur sitt beroende av IPv4-adresser och statisk IP-adressering. Med tillkomsten av IPv6, avancerade DHCP-servrar med effektiv resursallokeringsteknik och modern teknik har nätverksadressutrymmen blivit mycket mer komplexa. Tekniker som ruttaggregering med supernät, subnät med överlappande IP-adresser och flera DHCP-servrar som hanterar dynamisk adressering har ökat komplexiteten.

För att hantera dessa utmaningar och för att säkerställa sömlös IP-adresshantering är det viktigt att välja en IP-skanningslösning som klarar dessa uppgifter. Avancerade IP-skannrar hjälper dig att uppnå fullständig täckning av ditt nätverksadressutrymme. Den IP-skanner du väljer bör upprätthålla IP-hierarkier och erbjuda en global sökfunktion. Detta hjälper dig att spåra dina IP-adresser baserat på deras grupperingar och hierarkier, såsom supernäten eller subnäten de tillhör och på deras nätverksattribut såsom deras MAC-adress och enhetstyp.

2. Hanteringseffektivitet: Förenklar IP-skannern dina IP-hanteringsuppgifter?

IP-adresshantering kan vara tråkig. Traditionellt måste nätverksadministratörer ständigt kontrollera deras IP-adressutrymme för ändringar och sedan uppdatera dessa ändringar manuellt i deras IP-adresshanteringsverktyg. Men vad hjälper det att investera i ett nytt verktyg om du fortfarande måste göra allt manuellt arbete själv?

Se till att den IP-skanner du väljer automatiskt kan skanna hela ditt nätverksadressutrymme och uppdatera dess status. En effektiv IP-adressscanner bör skanna olika nätverkskomponenter som DNS-omfång och din routers ARP (address resolution protocol) tabellposter för att säkerställa datakonsistens.

Det är också viktigt att hålla reda på din organisations IP-resursanvändning. Det är viktigt att välja en IP-skanner som automatiskt kan logga och generera olika IP-användningsrapporter vilket inte bara berättar om ditt nätverks resursanvändning utan förbättrar också kapacitetsplaneringen.

3. Varningsmekanismer: Hjälper IP-skannern dig att ligga steget före med nätverksproblem?

Det sista du vill när du hanterar ett IP-adressutrymme är att din slutanvändare rapporterar ett problem med nätverksanslutning innan du är medveten om det. Det här scenariot kan dock vara oundvikligt om du fortfarande förlitar dig på traditionella IP-adresshanteringstekniker som kalkylblad och CLI (command-line interface) frågor.

Att välja en IP-skanner som erbjuder proaktiv varning kan hjälpa dig att undvika denna utmaning. En pålitlig IP-skanner bör kontinuerligt övervaka ditt nätverksadressutrymme och varna dig innan ett IP-problem kan övergå i kostsamma nätverksavbrott. Till exempel hjälper IP-skannrar som OpUtils dig att ligga steget före IP-konflikter genom att inte bara varna dig om IP och MAC i konflikt utan också genom att hjälpa dig inspektera de motstridiga MAC-adresserna på djupet med dess uppsättning nätverksverktyg. På så sätt kan du enkelt undvika IP-problem och se till att du är utrustad för att snabbt kunna felsöka om ett problem skulle uppstå.

4. Skalbarhet: Hur lätt kan din IP-skanner skalas med ditt nätverk?

Organisatoriska nätverk tenderar att skala kontinuerligt. Med nya enheter som läggs till för att stödja nätverks- och affärsbehov växer ditt IP-adressutrymme. För att dina IP-skannrar ska börja skanna dessa nya IP-adresser måste du lägga till dem i din IP-skanningslösning. Därför är det viktigt att din IP-skanner erbjuder ett flexibelt upptäcktsalternativ. Oavsett om du precis har börjat med en IP-skanner eller migrerar från en gammal IP-skanner till en ny bör verktyget du väljer enkelt kunna upptäcka ditt IP-adressutrymme.

Tillsammans med upptäckt är automatisk IP-gruppering också viktig. Om du till exempel har skapat IP-subnätsgrupper i ditt nätverk är det viktigt att de IP-adresser du lägger till i ditt IP-skanningsverktyg automatiskt mappas till deras grupper i konsolen. Detta hjälper dig att skanna och spåra statusen för dina IP-adresser exakt som de är i ditt fysiska nätverk.

Du behöver också en kostnadseffektiv IP-skanner för att säkerställa produktiv och effektiv nätverksskalning. Förstå licensmodellerna för olika tillgängliga alternativ och välj den IP-skanner som erbjuder en transparent och kostnadseffektiv licensmodell. Detta säkerställer att du inte slutar med att spendera mer än du borde på att skala ditt adressutrymme.

5. Säkerhet: Hur säker är IP-skanningslösningen?

Med flera IT-administratörer som kommer åt och gör ändringar i dina nätverksresurser är det viktigt att ha kontroll över vem som har vilken åtkomst till vilken nätverksresurs. Med IP-skanning som ger djupgående insikter i de skannade IP-adresserna och deras tillhörande enheter har rollbaserad åtkomstkontroll och revisioner blivit en prioritet.

Välj en IP-skanningslösning som låter dig godkänna åtkomst till olika subnät endast för specifika nätverksadministratörer. På så sätt kan du se till att dina nätverksadministratörer kan skanna alla IP-adresser som behövs för att utföra sina nätverkshanteringsuppgifter samtidigt som det hindrar dem från att skanna obehöriga IP-adresser. Detta lägger till ett extra lager av säkerhet till ditt nätverk.

Letar du efter en IP-skanner som erbjuder alla nyckelfunktioner som nämns ovan? Testa ManageEngine OpUtils. Denna omfattande lösning för IP-adresshantering erbjuder en avancerad IP-skanner med spårning och övervakning i realtid. Dess centraliserade och intuitiva webbgränssnitt säkerställer att du har all data du behöver för att hantera dina IP-adresser. Det eliminerar de flesta manuella IP-adresshanteringsuppgifter och minskar avsevärt risken för mänskliga fel. Dessutom gör dess inbyggda felsökningsverktyg övervakning av nätverksresurser desto enklare.

UPPTÄCK OPUTILS

Du kan ladda ner och testa OpUtils och kontakta oss om du har någon fråga eller vill boka ett online-möte.

 

Andreas Ridderstedt

Technical Specialist på Inuit som arbetar brett med IT-lösningar för stora och små bolag. Har en förkärlek till molnteknologi och är allergisk mot svagt hanterade enheter och oövervakade IT-tjänster.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!