IT-säkerhet Verksamhetsnytta

Säkerhetsexperten: Stora fördelar med artificiell intelligens

Visst finns det risker med artificiell intelligens och maskininlärning. Men tekniken kommer i första hand att vara till stor fördel för oss. Det menar säkerhetsexperten Sami Laiho. 

Under lång tid har IT-säkerhetsbranschen präglats av en stor utmaning. Antalet nya malware som upptäcks varje dag har nått sådan omfattning av traditionella tekniker för att upptäcka och oskadliggöra koden har blivit i stort sett verkningslösa.

– Över en miljon nya typer av malware hittas dagligen. Det är omöjligt för någon att gå igenom så mycket information varje dag, säger Sami Laiho som är Microsoft MVP och expert på Windowssäkerhet.

Se videon med Sami Laiho eller läs vidare nedan. 

 

Över en miljon nya typer av malware hittas dagligen. Det är omöjligt för någon att gå igenom så mycket information varje dag. Sami Laiho, Microsoft MVP

Det räcker med en liten förändring i koden för att skydd baserat på signaturer ska missa den skadliga koden. Den typen av skydd står sig alltså slätt mot de mutationer som modern skadlig kod konstant genomgår. Lösningen är att istället undersöka beteenden.

– Här ger maskininlärning fördelar åt oss på den goda sidan. Det innebär att vi kan använda tekniken för att lära oss beteenden och lära oss att identifiera malware bättre.

Just it-säkerhet är också ett av de områden där maskininlärning och artificiell intelligens redan används flitigt, främst med att analysera stora datamängder och beteenden.

Men det är ett tveeggat svärd. Maskininlärning och artificiell intelligens är enormt kraftfulla verktyg som redan idag används överallt, även av kriminella.

– Tråkigt nog går ju de här teknikerna att använda i helt fel syften. Bland annat kan de användas till en annan typ av heuristik, som att förstå de beteenden som ligger bakom hur folk väljer och använder sina lösenord. 

Striden mellan den goda och den onda sidan i it-säkerhetsvärlden kommer att fortsätta, nu med nya superkrafter som kommer att påverka oss både på kort och lång sikt. Men Sami Laiho är hoppfull, han tror att teknikerna kommer ge fler för- än nackdelar.

– Om jag måste välja mellan att ha tillgång till maskininlärning och artificiell intelligens eller inte, med tanke på vilka fördelar det ger oss, då vill jag ändå ha det. Vi kommer få stora fördelar av det, avslutar Sami Laiho.

Framtidens kamp mellan den onda och den goda sidan kommer till stor del assisteras av artificiella intelligenser. Det är hög tid att redan nu undersöka hur tekniken kan hjälpa till att skydda din it-miljö.

I en tidigare artikel gav Sami Laiho sina bästa tips på hur du säkrar din IT-miljö.

Läs fler artiklar om säkerhet

 

Markus Arvidsson

Markus brinner för teknik som skapar värde för verksamheten. Han delar med sig av intressanta artiklar, lyfter fram specialister inom olika områden samt reflekterar om säkerhet och smarta IT-system.

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!