Nätverk och server (ITOM) Teknik

Så ser du till att dina webbapplikationer erbjuder en bra användarupplevelse när personalen arbetar hemifrån

I och med att alltfler jobbar hemifrån och på distans har det lett till en ökning av trafiken på Internet vilket kan påverka servicenivån som eftersträvas. Medan tjänsteleverantörer och experter säger att Internet kan hålla för nuvarande belastning genomför organisationer redan åtgärder för att förhindra överbelastning av nätet och avbrott i tjänsterna.

Att leverera en bra användarupplevelse när du hanterar tung trafik är avgörande för att upprätthålla och utveckla din verksamhet under dessa tider. En syntetisk övervakningslösning kan vara till stor hjälp i detta avseende. Om du inte har implementerat det ännu är detta rätt tid att prova en. Låt oss ta en närmare titt på några sätt övervakning av användarupplevelsen kan bidra till att mildra effekterna av dessa tuffa tider på era online-affärsapplikationer.

1. Hur snabbt svarar din applikation på ett stort antal förfrågningar?

Om du kör en webbutik, streaming eller spelsajt eller någon annan liten till medelstor online-verksamhet har du förmodligen redan sett en ökning av användarna och kanske några småfel i tjänsten också. Med syntetisk transaktionsövervakning kommer du att kunna identifiera problem som påverkar användarupplevelsen negativt.

Med ett syntetiskt övervakningsverktyg kan du simulera, spela in och återutföra de inspelade användarinteraktionerna med din webbapplikation. Det innebär att du får insikter nästan i realtid om hur snabbt din applikation svarar på ett klick eller en bild. Med tanke på antalet användare som interagerar med din webbplats är den här insikten viktig.  Dessutom använder syntetiska övervakningslösningar vanligtvis riktiga webbläsare som Firefox så du vet att app-upplevelsen du får är samma upplevelse som dina faktiska användare får.

synterisk-övervakning-1

2. Prestandan är inte optimal, men varför?

Det beror på att vi bara har identifierat svarstiderna för olika transaktioner som utförs av en användare. Vi måste kunna lokalisera den exakta källan till problemet om applikatioinen svarar långsamt eller kraschar ofta för att effektivt kunna ta itu med det. De flesta syntetiska övervakningsverktyg kan göra det, dvs peka ut långsamma transaktioner (nätverksfördröjning, DNS-uppslagstid, svarstid, etc.) och ge insyn i webbsidans storlek (HTML, CSS, bilder, etc.).

synterisk-övervakning-2

Eftersom innehållstunga webbsidor vanligtvis har längre laddningstider, försök att förenkla siddesignen om kvaliteten på användarupplevelsen försämras.

3. Säkra det väsentliga först

I alla affärsapplikationer är vissa interaktioner viktigare än andra. Ett formulär som används för att samla in användarinformation eller utföra betalningar är till exempel kritiska områden där det inte går att göra avkall på prestanda. Användarnas flöden genom webbapplikationen ingår i sådana interaktioner och bör övervakas noga för att upptäcka prestandaproblem kontinuerligt. Problem med dessa funktioner kan direkt leda till förlust av potentiella kunder eller intäkter.

synterisk-övervakning-3

Se till att din lösning tillåter en hälsosam gräns för transaktioner som du kan övervaka så att varje kritisk transaktion fångas in. Att investera i ett syntetisk övervakningsverktyg kommer att löna sig i det långa loppet.

4. Variera tröskelvärden och håll minimala avsökningsintervall

Det sista du vill är att upptäcka ett problem långt efter att det har inträffat. Se till att du övervakar kritiska flöden, om inte i realtid så med kortast möjliga avsökningsintervall, särskilt nu med en ökning av internettrafik och användarinteraktioner på din webbplats. Detta hjälper till att identifiera problem om och när de inträffar och förhindra kvalitetsförluster. Du kanske också vill justera tröskelvärdena för larm till det säkraste högsta värdet eftersom alla tjänster kommer att fungera med full kapacitet.

5. Förberedelser för att säkerställa prestanda för framtiden

Medan att generera intäkter oftast är det primära målet för alla företag blir det i tider som dessa än viktigare att hålla verksamheten vid liv och säkerställa att den fungerar för dess användare. För att kunna göra detta är prestandaanalys av de föregående månaderna eller veckorna viktigt.

Att kunna övervaka saker som genomsnittlig tillgänglighet och svarstid för din applikation från olika geografiska områden, genomsnittlig stilleståndstid, genomsnittliga laddningstider, avbrottsrapporter etc. kan hjälpa dig att förstå hur din applikation hanterar förfrågningar och om den kräver några uppgraderingar. Det är till exempel möjligt att webbapplikationen kräver uppgraderingar i databas- och applikationsservrarna för att kunna fortsätta fungera optimalt. Ett välgrundat beslut som detta kan endast fattas med historisk prestandaanalys som erbjuds av syntetiska övervakningsverktyg.

Screenshots i denna artikel är från Applications Manager som är ett kraftfullt verktyg för applikationsövervakning. En alternativ lösning är SaaS-tjänsten Site24x7 som också har stöd för syntetisk transaktionsövervakning av webbplatser. Vill du veta vad som skiljer dessa lösningar åt så är du välkommen att kontakta mig.

 

Andreas Ridderstedt

Technical Specialist på Inuit som arbetar brett med IT-lösningar för stora och små bolag. Har en förkärlek till molnteknologi och är allergisk mot svagt hanterade enheter och oövervakade IT-tjänster.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!