Nätverk och server (ITOM) Teknik

Utmaningar med nätverksövervakning

Varje organisation som vill bli bättre på sin nätverksberoende verksamhet behöver ett funktionsrikt övervakningsverktyg som inte endast övervakar de grundläggande mätvärdena utan går ett steg längre för att stödja verksamhetens behov. Det finns dock några vanliga utmaningar som nätverksadministratörer möter när de övervakar sina nätverk. Nedan är de åtta vanligaste utmaningarna vid nätverksövervakning.

8 utmaningar med nätverksövervakning

challenges-network-monitoring

1. Få bättre insyn i ditt nätverk

Det första steget för att förstå ditt nätverk bättre är att få djupare insyn i det. Bättre synlighet gör att du kan övervaka trafikmönster noga och hjälper till att identifiera misstänkt beteende inom nätverket. En tydligt presenterad nätverksarkitektur ger praktiska insikter som hjälper dig att utvärdera och förbättra prestandamått som tillgänglighet, latens, bandbredd och paketförlust. Smarta visualiseringstekniker hjälper till att förbättra prestanda, effektivitet och säkerhet. Ett verktyg för nätverksövervakning som ger holistisk insyn i arkitekturen ger dig information över olika funktioner i organisationen.

2. Att sätta prestandabaslinjer

Att sätta en prestandabaslinje (performance baseline) är det första steget för att effektivt övervaka ditt nätverk. Varje organisation har olika förväntningar på ett verktyg för  nätverksövervakning så en prestandabaslinje bör inte vara ett uppskattat värde. Du bör spåra vardagsprestanda för att förstå vilken nivå som är optimal, vilket vanligtvis kräver en serie upprepningar för att sätta en prestandabaslinje. Detta hjälper din organisation att skala prestanda och öka produktiviteten.

3. Anpassning till sammanslagen övervakning

Det finns två typer av övervakning: aktiv och passiv. Aktiv övervakning innebär övervakning av de aktiva enheter som finns i nätverket i realtid och löser alla prestandaflaskhalsar direkt. Å andra sidan innebär passiv övervakning att skapa en simulerad version av nätverket med simulerade prestandabeslastningar för att skydda nätverket mot eventuella hot i framtiden. Aktiv övervakning ser till att ditt nätverk är immunt i nuet, medan passiv övervakning förbereder ditt nätverk för framtiden. Det är dock viktigt att tillämpa båda typerna av övervakning för att driftsäkra ditt nätverk.

4. Förstå nätverksdiagram

Nätverksdiagram ger dig en tydlig bild av hela nätverket. Med hjälp av symboler och pilar ger dessa diagram dig en uppfattning om hur organisationens nätverk faktiskt ser ut. Det möjliggör även att bygga om ditt befintliga nätverk utan att faktiskt åstadkomma någon fysisk förändring. På så sätt behöver du inte stoppa dina tjänster förrän du faktiskt gör om ditt nätverk vilket sparar mycket tid och pengar. Med nätverket som växer för varje dag skulle det vara svårt om du var tvungen att uppdatera det manuellt varje gång. Agil nätverksdiagrammjukvara som uppdateras med jämna mellanrum är allt som behövs för att minska den mänskliga ansträngningen och spara tid och pengar.

5. Planeringskapacitet

Med nya enheter som utvecklas blir nätverksarkitekturen mer komplex – och att förutse kapaciteten för varje installation är ännu mer komplex. Ett ambitiöst nätverk är alltid tänkt att växa. Med detta i åtanke är det nödvändigt att förutse kapaciteten. Mätvärden som trafik och utnyttjande måste utvärderas under en period för att förstå kapaciteten. Detta hjälper dig att planera rätt och bygga en vision för din organisation. Felaktig planering leder till uttömda resurser och ökade kostnader. Ett nätverksövervakningsverktyg med intuitiva kapacitetsprognoser kan hjälpa till att övervinna detta.

6. Eliminera blinda fläckar i nätverket för att undvika nätverksavbrott

Nätverksavbrott äter direkt upp pengarna du har investerat i din verksamhet. Nätverksfel eller avbrott påverkar produktiviteten och varumärkets rykte, vilket i sin tur påverkar potentiella kunder. Det är viktigt för nätverksadministratörer att hålla alla mätvärden i schack hela tiden för att säkerställa kontinuitet i tjänsterna. Mätvärden som latens, CPU-användning och bandbreddsutnyttjande kräver regelbunden övervakning, medan vissa andra mätvärden endast kräver periodisk övervakning.

Den del av nätverket som inte övervakas blir dock en blind fläck, dessa blindfläckar gör det svårt att förstå nätverkets exakta status. Ett nätverksövervakningsverktyg med automatisk enhetsidentifiering eliminerar denna situation.

7. Implementera proaktiva felnotifieringar

Nätverkssäkerhet är ännu en utmaning för att övervaka nätverket. Ett proaktivt nätverksövervakningsverktyg bör överbrygga klyftan mellan ditt nätverk och säkerhetsöverträdelser. Notifieringar kan hjälpa dig att hålla dig informerad om eventuella tröskelvärden som överträds. Ett anpassningsbart notifieringssystem som varnar dig via SMS, e-post, kan köra program och systemkommandon, syslogs gör dessa verktyg till en föregångare när det gäller att meddela om fel uppstår och för att säkerställa att du inte missar några notifieringar. Ett övervakningsverktyg med ett smart notifieringssystem som har adaptiva trösklar kan hjälpa dig att upprätthålla ett hälsosamt nätverk och se till att du blir varnad om varje intrång.

8. Hantera distribuerade nätverk

Med organisationer som växer är ett kraftfullt nätverksövervakningsverktyg som hanterar distribuerade nätverk över olika geografier platser avgörande. Ett distribuerat nätverk är inte ett oberoende ramverk utan en delmängd av hela nätverket. Flera kontor på olika platser och en hybrid arbetsmodell kan göra övervakningen mycket utmanande. I sådana fall har varje nätverk olika förväntningar på övervakning. Därför är ett verktyg för nätverksövervakning som kan hantera detta distribuerade ekosystem centralt viktigt. Nätverksadministratörer som vill förbättra sin nätverksövervakning bör hålla utkik efter verktyg som har funktioner utöver de grundläggande mätvärdena.

11 tips för effektivare nätverksövervakning

Hur OpManager hjälper till att övervinna utmaningarna med nätverksövervakning

ManageEngine lösning OpManager hjälper till att lösa de utmaningar som nätverksadministratörer möter. OpManager stöder övervakning genom att aktivt övervaka grundläggande mätvärden samt tillfredsställa specifika övervakningsbehov. Dess dynamiska SNMP-fällor utför passiv övervakning och dess kapacitetsprognostisering eliminerar utmaningen med felaktig kapacitetsplanering. Dess adaptiva trösklar hjälper dig att känna igen alla överbelastningar i prestanda och varnar dig omedelbart genom smarta notifieringar. Färgkoderna hjälper dig att förstå det kritiska med tröskelöverskridandet på några sekunder.

OpManagers smarta visualiseringstekniker inkluderar Layer 2-kartor, organisationsvyer, anpassade kartor, topologidiagram och 3D-golv- och rackvyer för att hjälpa nätverksadministratörer att förstå nätverksarkitekturen. OpManagers automatiska identifiering av enheter och skarpa inventeringsvy hjälper ditt nätverk att upptäcka blinda fläckar direkt. OpManager är väl anpassat till de senaste arbetsmodellerna och gör frekventa funktionsuppdateringar vilket gör det till ett av det mest populära verktygen för nätverksövervakning.

OpManager utmärker sig i SoftwareReviews senaste rapport

Du kan ladda ner och testa OpManager och kontakta oss om du har någon fråga eller vill boka ett online-möte.

 

Andreas Ridderstedt

Technical Specialist på Inuit som arbetar brett med IT-lösningar för stora och små bolag. Har en förkärlek till molnteknologi och är allergisk mot svagt hanterade enheter och oövervakade IT-tjänster.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!