Active Directory - IAM Molntjänster Verksamhetsnytta

Så får du stenkoll på din Microsoftmiljö – var den än driftas

Många organisationer lever idag i en hybrid värld där vissa applikationer driftas lokalt och andra i molnet. Det finns många fördelar med detta, men också nackdelar som att det blir svårt att överblicka och ha koll på sin IT-miljö. Som tur är finns det smarta lösningar som ger dig stenkoll på din Microsoft-miljö, och kan hjälpa dig att minska dina kostnader, oavsett var den driftas.

Efter många år av hype har nu molnet etablerat sig som driftsform i en rad olika sammanhang och det finns goda skäl till det. Enligt en studie från Tieto har en organisation som mognat i sin användning av molntjänster i genomsnitt 21 procent lägre kostnader för den pågående IT-verksamheten och 29 procent större andel av sin IT-budget tillgänglig för innovation och transformation. Men ytterst få har gjort en total migrering till molntjänster och de flesta lever idag i en hybrid värld.

– Jag tror, som det ser ut nu, att vi kommer att leva i den här hybrida världen under lång tid framöver. Det är en alldeles för stor apparat för de flesta att flytta allt till molnet, menar Erik Tjärnqvist, Produktchef för ManageEngine på Inuit.

Vid det här laget vet vi också att molndrift, precis som alla andra driftsformer, har sina för- och nackdelar. Allt är inte guld och gröna skogar. Det handlar om att varsamt välja vilken applikation eller tjänst som passar för vad.

– Som jag ser det är en av de största fördelarna att leverantören får väldigt mycket kompetens om tjänsten när den driftas i molnet. Kunskap som för mig, om jag skulle drifta den själv, är väldigt svår att hålla mig ajour med. Utveckling, patchning, säkerhet, backup och support är några exempel där molntjänsterna ofta är överlägsna, säger Erik Tjärnqvist.

Utmaning att få överblick i en hybrid miljö

Men en stor utmaning i den här hybrida världen, där vissa av våra tjänster ligger i moln och andra lokalt, är överblicken. Eriks erfarenhet är att organisationer generellt har ganska dålig koll.

– Många gånger när jag frågar kunder hur många applikationer, men även klienter och telefoner, som finns i organisationen är svaret: vet inte. Som första steg behövs alltså en utvärdering och inventering och idag finns det väldigt bra verktyg för det.

Nästa steg är oftast att analysera vilka tjänster som passar bäst för molnet där även en riskbedömning bör ingå. Det är inte ovanligt att organisationer upptäcker att man har för många licenser vilket direkt leder till en kostnadsbesparing. Du slår två flugor i en smäll.

Med molntjänsten väl på plats finns det idag management-verktyg som kompletterar Microsofts funktionalitet. Exempelvis är hanteringen av licenser i Office365 idag minst sagt snårig, menar Erik Tjärnqvist. Dessutom finns det mycket bättre möjligheter till rapportering vilket ger dig koll både på licenser, ditt Active Directory, Microsoft 365 och dina Azure-miljöer.

– Molnflytten ger alltså ringar på vattnet. Det ger ett skäl till att inventera och städa din it-miljö ordentligt, och det på ett smidigt sätt tack vare dagens kraftfulla verktyg, och det ger dig i slutändan betydligt bättre koll på din it-miljö, avslutar Erik Tjärnqvist.

Vad skulle du vilja kunna göra i Office 365? Ladda ner vår e-bok.

 

Markus Arvidsson

Markus brinner för teknik som skapar värde för verksamheten. Han delar med sig av intressanta artiklar, lyfter fram specialister inom olika områden samt reflekterar om säkerhet och smarta IT-system.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!