Business Intelligence Verksamhetsnytta

Business Intelligence för alla, stora som små

 

Trenden är tydlig, Business Intelligence (BI) är ett av de områden som utvecklas snabbast. Organisationer har börjat förstå värdet av det data de har samlat på sig genom åren. Det är inte bara beslutsfattare och CIOs som är intresserade utan fler organisationer öppnar upp data till sina anställda. Och fler från personalen kommer att se ”data” som ett viktigt verktyg för att utföra sitt arbete effektivare och att kunna fatta bättre och mer välgrundade beslut.

Att tillhandahålla data till rätt personer i mer eller mindre realtid är ingen liten utmaning eftersom all data kommer från flera olika källor. Komplexiteten ökar när vi skall tillhandahålla ett stort antal personer - chefer, analytiker, kunder, partners m.fl. - en säker och enkel tillgång till rätt information som hjälper dem i deras vardag.

Business Intelligence-system kan vara kostsamt och tidskrävande att sätta upp. Vad är fördelarna? Vad kan Business Intelligence-system göra för ditt företag?

Främsta anledningen till varför företag använder business intelligence är för bättre beslutsfattande. Andra viktiga skäl är:

 • Ökad tillväxt
 • Ökad konkurrensfördel
 • Förbättrad effektivitet
 • Förbättrad kundservice

De flesta organisationer analyserar redan idag sitt data fast ser det inte som Business Intelligence. Det sker ofta i form av att dra ihop några kalkylblad i Excel. Nackdelen är att det kan vara mycket tidskrävande och resultaten inte alltid blir vad man tänkt sig. Excel är bra för en massa saker, men ibland behövs ett annat verktyg som kan ge bättre beslutsunderlag och vara till mycket större nytta.

Hur kan Business Intelligence vara ett stöd för att utveckla verksamheten?

 • Eliminera gissningar
  När en organisations data saknar struktur behöver medarbetarna förlita sig på gissningar även när de behöver fatta viktiga beslut. Business Intelligence ger korrekt historiska data, uppdateringar i realtid, samt levererar prognoser och trender vilket gör att behovet av gissningar elimineras.
 • Effektivisera verksamheten
  När verksamheten är utrustad med detaljerade insikter, kan en organisation tydligt se var det finns möjlighet till förbättringar och förändringar som kan effektivisera verksamheten.
 • Få en bättre förståelse för din verksamhet - dåtid, nutid och framtid
  En av de största styrkorna i ett BI-system är att du får stenkoll på din organisations statistik över en given tidsperiod. Dessa data kan användas som konkurrensfördelar på marknaden din organisation befinner sig i. En fullständig insyn i era kunders beteende är oerhört viktigt och som i sin tur hjälper dig att planera bättre för organisationens framtid.

Business Intelligence för alla

När du tänker på Business Intelligence, tänker du säkert på stora multinationella företag med miljontals kronor i omsättning och försäljning.  Eller tänker du på små företag med liten omsättning? 
Tänkte väl det…

Förr i tiden var BI-branschen byggd för att i första hand tjäna stora företag som hade råd med avancerade system för beslutsstöd och en analytikeravdelning. Men under de senaste åren har branschen utvecklats, tekniken förbättrats och lösningarna blivit mer kraftfulla. Resultaten är att BI-lösningarna är mer tillgängliga än någonsin för små och medelstora företag.

Att analysera är viktigare än någonsin

Vikten av att analysera data är viktigare än någonsin. De som analyserar sitt data och använder det för beslutsstöd har stora fördelar jämtemot de som inte gör det.

En sak som alltid slagit mig är att vi har en tendens att samla på oss en massa data men väldigt sällan gör något av det. Vad är då meningen med datainsamlingen?

Upptäck Analytics Plus

 

Erik Tjärnkvist

Erik brinner för affärsutveckling, försäljning och ledarskap. Skriver om lösningar och utmaningar både från ett tekniskt och affärsstrategiskt perspektiv som ni som organisation står inför.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!