IT-säkerhet

Fem anledningar till varför du ska använda MFA

Identitetsbaserade attacker i allmänhet och specifikt identitetsstöld är några av de senaste säkerhetsriskerna som organisationer står inför. Även om vi mest ser högprofilerade företag i nyhetsflödet drabbas många fler och de mindre företagen är även utsatta.

En studie utförd av Symantec avslöjade att 31 % av riktade attacker är riktade mot företag med färre än 250 anställda. Med låga risker och en potentiellt hög utdelning har identitetsstöld blivit ett av de mest populära och lönsamma brotten.

Så hur kan du skydda dig själv och ditt företag mot identitetsstöld?

Ditt företag kan vidta traditionella säkerhetsåtgärder som att installera antivirusprogram, distribuera krypteringsteknik, sätta upp en brandvägg och till och med regelbundet köra sårbarhetstester. Men utan multifaktorautentisering för varje applikation i ditt nätverk kan hackare fortfarande kringgå dessa åtgärder.

Så vad är multifaktorautentisering (MFA)?

MFA innebär att användares identitet bekräftas baserat på två eller flera "faktorer" eller funktioner som är unika för dem.

De tre faktorer som vanligtvis används för att bekräfta användarnas identiteter i MFA är:

 1. Kunskap som användaren har – vanligtvis ett lösenord
 2. Något användaren har - till exempel ett engångslösenord skickat direkt till användaren
 3. En biometrisk form av identifiering - detta kan inkludera ansikte, röst eller till och med en egenskap som användaren har, såsom kraften i deras tangenttryckningar.

Att använda mer än en faktor för att bekräfta en användares identitet lägger till en extra säkerhetsåtgärd mot identitetsstöld.

Varför använda MFA för varje applikation?

Här är fem anledningar till att organisationer bör använda multifaktorautentisering:

 1. Traditionella säkerhet är inte längre tillräckligt
  Antalet framgångsrikt genomförda säkerhetsintrång fortsätter att öka, vilket bevisar att traditionella cybersäkerhetsåtgärder inte längre räcker för att skydda mot hotaktörernas teknik som hela tiden utvecklas.
 2. Minimerar risken att cyberkriminella kan ta sig in
  Även om traditionella åtgärder som brandväggar och sårbarhetsanalys är nödvändiga, skyddar de inte mot hot som innebär att hotaktörer har fått tillgång till användarens lösenord eller annan autentiseringsinformation. Med två faktorer, särskilt en unik som ett lösenord som skickas direkt till användaren, eller en biometrisk identifierare, minimeras risken avsevärt att en hackare känner till all nödvändig information.
 3. Biometri stärker säkerheten
  Cyberkriminellas metoder förändras ständigt så även om användare kan vara medvetna om hotet med nätfiske är de fortfarande sårbara för att få sina lösenord stulna med nyare metoder som keylogging, pharming och vad som kommer härnäst. Åtgärder som biometriska identifierare eliminerar nästan helt hotet om lösenordsstöld, oavsett vilka metoder hotaktörer väljer att använda.
 4. Ett intrång medför ofta stor skada och är svår att överblicka
  Även om identitetsstöld redan kan orsaka enorma mängder skador är stöld av information inte den enda risken. Hackare använder ofta information de samlar in för att överföra spam, propaganda eller till och med virus. Hackare kan också gå längre än att bara stjäla information och i stället förstöra den helt eller göra betydande ändringar i applikationer och tjänster.
 5. MFA stärker säkerheten och är välbekant för användare
  MFA är en hög säkerhetsnivå som sannolikt inte kommer att störa användarens upplevelse. Användare är bekanta med konceptet att bevisa sin identitet för att komma åt känslig information, till exempel på banken eller när de loggar in på sin e-postadress. Att använda en biometrisk identifierare gör det extremt enkelt för användaren att komma åt det de behöver med helt enkelt tryck på en knapp eller visa deras ansikte för en kamera - ingen inloggningsprocess krävs.

Slutsats

När metoderna för cyberattacker blir mer sofistikerade bör cybersäkerheten utvecklas i samma takt. Komplicerade säkerhetsåtgärder stör dock användarna och kan leda till att missnöjda användare kämpar för att komma åt sina konton eller känslig information. MFA tillåter användare att bevisa att de är den de utgör sig för att vara med den information de har tillhands, medan cyberkriminella inte har det.

Varför Zero Trust bör vara en viktig del av din IAM-strategi

Våra IAM-lösningar hjälper verksamheter att höja säkerheten, uppnå compliance och effektivisera arbetsflöden och processer. Välkommen att rådfråga oss.

Du kanske även är intresserad av att läsa vår artikel om MFA-fatigue som är en metod som används att kringgå multifaktorautentisering.

 

Markus Arvidsson

Markus brinner för teknik som skapar värde för verksamheten. Han delar med sig av intressanta artiklar, lyfter fram specialister inom olika områden samt reflekterar om säkerhet och smarta IT-system.
Subscription Icon Illustrations

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera.
Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!