Vad är en Web Application Firewall?

En introduktion till Web Application Firewall (WAF) och dess fördelar.

Web Application Firewall (WAF) är utformade för att skydda webbapplikationer/servrar från webbaserade attacker. Den övervakar trafiken till och från webbapplikationer/servrar. 

En WAF analyserar beteende och logiken i förfrågan (http request) i bägge riktningar. Den skyddar mot säkerhetshot webbapplikationer utsätts för som SQL-injektion, cross-site scripting, sessionskapningar, parameter och URL manipulationer och buffer overflows. 

En WAF sitter framför webbapplikationen/servern där den kan se trafiken till och från webapplikationen/servern. Genom att övervaka trafiken innan den når webbapplikation kan den analysera förfrågningarna innan de skickas vidare in till webapplikationen. 

En WAF upptäcker inte bara attacker som är kända för att förekomma i webbapplikationsmiljöer utan de upptäcker och förhindrar även nya okända typer av attacker. Genom att titta på ovanliga eller oväntade mönster i trafiken kan den larma eller stoppa okända attacker.

Funktioner och fördelar med en WAF

  1. Avancerad trafikövervakning och analys: WAF övervakar inte bara trafiken utan analyserar även logiken och beteendet i varje förfrågan. Genom att granska HTTP- eller HTTPS-trafik kan en WAF identifiera om det rör sig om normal användning eller en potentiell attack, vilket gör det möjligt att blockera eller tillåta trafik baserat på fördefinierade eller adaptiva regler.

  2. Skydd mot specifika hot och sårbarheter: En WAF skyddar effektivt mot flera vanliga webbapplikationsattacker såsom:

    • SQL-injektioner: Förhindrar att angripare manipulerar databaser genom illasinnad kod.
    • Cross-Site Scripting (XSS): Skyddar användare från att luras in i skadliga skript som kan stjäla känsliga uppgifter.
    • Session hijacking (sessionskapningar): Hindrar obehörig åtkomst till användarsessioner genom att övervaka och skydda sessionstokens.
    • Parameter- och URL-manipulation: Stoppar attacker där parametervärden modifieras för att påverka funktionaliteten på oönskade sätt.
    • Buffer overflows: Förhindrar att stora datamängder överbelastar applikationen, vilket annars kan krascha systemet eller ge möjlighet till exekvering av skadlig kod.
  3. Adaptiv skyddsnivå: En WAF utvecklas ständigt och anpassar sitt skydd för att möta nya hot. Den använder AI och maskininlärning för att upptäcka avvikande trafikmönster som inte är förknippade med någon känd attack. Genom att analysera trafikens egenskaper i realtid kan WAF automatiskt reagera på hot som ännu inte är dokumenterade.

  4. Minskar driftstörningar och säkerhetsrisker: Med en WAF på plats kan företag minimera risken för nedtid och dataintrång som kan leda till stora kostnader och ryktesskador. Genom att agera som en säkerhetsbarriär hjälper WAF till att förhindra att applikationer komprometteras, vilket gör att företag kan leverera en stabil och säker användarupplevelse.

  5. Regelbaserad och dynamisk säkerhet: Många WAF-lösningar låter administratörer anpassa regler för att passa specifika behov och riskprofiler. Detta gör det möjligt att finjustera skyddet och effektivt blockera attacker utan att påverka legitima användare. En WAF kan därför användas både för att hantera kända hot via fördefinierade regler och för att upptäcka okända hot genom analys av trafikbeteende i realtid.

Har du en fråga?

Har du en fråga kan du starta chatten eller använda vår kontaktsida så hjälper vi dig.