IT-säkerhet Verksamhetsnytta

Gartner: Se till att användare inte har admin-rättigheter

Gartners forskningschef Lawrence Pingree rekommenderar företag och organisationer att se till att användare inte har admin-rättigheter. Detta för att dämpa effekten av attacker som lurar användare att lämna ut information eller på annat sätt göra systemen sårbara. Detta kan vi läsa i en artikel av CIO Sweden.

En undersökning visar att 84 % av de som jobbar med säkerhet vill ha mer kontroll över personalens Windowsrättigheter. Samtidigt svarar 40 % av dem att över hälften av deras användare har administratörsrättigheter på sina egna datorer, enligt en rapport från Avecto.

45 % av de tillfrågade angav malware-attacker som det största skälet till att de vill minska användandet av administratörsrättigheter i sina organisationer.

Gartner skriver i en rapport* att Microsoft rekommenderar att man tar bort admin-rättigheterna från datorerna, vilket skulle medföra att 90 procent av alla kritiska sårbarheter skulle täppas till utan patchning. Detta betyder att man får en mycket säkrare Windowsplattform som är proaktivt skyddad mot de flesta kritiska sårbarheter.

Vi kan konstatera att det finns mycket att vinna på att se till att användarna inte har admin-rättigheter, samtidigt kan det bli ohållbart då många applikationer kräver admin-rättigheter.

*Hämtat från whitepaper "Desktop Total Cost of Ownership: 2011 update"

Markus Arvidsson

Markus brinner för teknik som skapar värde för verksamheten. Han delar med sig av intressanta artiklar, lyfter fram specialister inom olika områden samt reflekterar om säkerhet och smarta IT-system.

markus.arvidsson@inuit.se

Prenumerera på bloggen

Håll koll på senaste nytt genom att prenumerera. Vi levererar nyheterna direkt i din inkorg!